Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Αντιδημοκρατική συμπεριφορά





Η συμπεριφορά της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, απέναντι στον Πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στην εκδήλωση μνήμης των θυμάτων των ναζιστών του εθνικοσοσιαλισμού στο μαρτυρικό Δίστομο, ήταν καθόλα απαράδεκτη και καταδικαστέα. Η Κυρία αυτή, η οποία σήμερα δεν έχει κανέναν θεσμικό ρόλο, δεν εκφράζει τους κατοίκους του Διστόμου, ούτε τους δημοκρατικούς πολίτες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Αποτελεί μια θλιβερή μειοψηφία που μόνο κακό κάνει με την συμπεριφορά της αυτή, στα εθνικά θέματα της χώρας. Και είναι ακόμη πιο θλιβερό, γιατί το συγκεκριμένο πρόσωπο, κάποια -μικρή έστω- περίοδο ήταν επικεφαλής της εθνικής μας αντιπροσωπείας. Η παρέμβαση του ήρωα της Εθνικής μας  Αντίστασης Μανώλη Γλέζου, ο οποίος πήρε στους ώμους του το δικαίωμά του Πρέσβη να τιμήσει τα θύματα καταθέτοντας τελικά στεφάνι, ήταν έναν υπόδειγμα δημοκρατικής συμπεριφοράς, αλλά και ένα μάθημα στους κάθε λογής τιμητές της εθνικής μνήμης.

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη μεμονωμένα άτομα που δεν σέβονται το γεγονός, ότι ο Γερμανός Πρέσβης ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Δήμου Διστόμου και είχε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όλους τους καλεσμένους του, για να τιμήσει τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού, με την κατάθεση στεφανιού. Αλλά η κα Κωνσταντοπούλου με την συμπεριφορά της απέδειξε ότι δεν την ενδιέφερε η τιμή προς τα θύματα, αλλά λίγα δευτερόλεπτα τηλεθέασης και λαϊκισμού. Και αυτό το επιβεβαίωσε με την απαράδεκτη απάντηση που έδωσε στον κ. Γλέζο για την στάση του, την οποία συσχέτισε με το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη.

Προσωπικά θεωρώ σημαντική στιγμή για το Δίστομο, αλλά και γενικότερα, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη χώρα μας, της Δημοκρατικής Γερμανίας δηλαδή, να παρευρίσκεται σε εκδήλωση μνήμης, θέλοντας έτσι να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού και καμιά απαράδεκτη συμπεριφορά δεν μπορεί να επισκιάσει τη σημασία της.

12-6-2017
Κώστας Χαϊνάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας (και του Διστόμου)