Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Για τη συμφωνία με τους εταίρους της 13-7-2015






 Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η Ενωμένη Ευρώπη και οι μεγάλες δυνάμεις που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της, έχουν θάψει οριστικά το τσεκούρι του πολέμου, απέδειξαν ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα υπόδειγμα συνεργασίας, συμπόρευσης και σύνθεσης διαφορετικών συμφερόντων, μέσα από συνεχείς συμβιβασμούς. Απέδειξαν ότι τα πράγματα είναι αντιστρέψιμα, ακόμη και στο και πέντε, όταν υπάρχει ισχυρή βούληση, εμπιστοσύνη, σεβασμός. 

Συγχαρητήρια στους ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, στον Πρωθυπουργό της χώρας και σε όσους συνέβαλλαν στο να υπάρξει η συμφωνία.  Βέβαια έχει γίνει μεγάλη ζημιά στη χώρα και ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και του αντιευρωπαϊσμού, από τον ντόπιο εθνολαϊκισμό αριστερό και δεξιό,  που θα τον έχουμε συνεχώς μπροστά μας το επόμενο διάστημα. 

Αλλά αποφεύχθηκε το χειρότερο.   Ήταν ένα μικρό βήμα προς τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να αποδείξουμε όλοι ότι μπορούμε να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στο χθες, υπερβαίνοντας τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να συνεργασθούμε όλες οι προοδευτικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις (εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ), για την επόμενη μέρα της χώρας, που δεν θα είναι καθόλου εύκολη.


13-7-2015
Κώστας Χαϊνάς