Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Χρεοκοπία ή νέα συμφωνία έστω και επώδυνη ;




Κάποια δήθεν αγωνιώδη διαγγέλματα δεν με πείθουν. Λοιπόν έχω υποστηρίξει από καιρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κος Τσίπρας στο τέλος –παρά τις βλακώδεις καθυστερήσεις τους, αναλώνοντας πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο της χώρας και του ίδιου (αυτοί λένε ότι κάνουν σκληρή διαπραγμάτευση), που είναι ασφαλώς εις βάρος της οικονομίας, της χώρας και της κοινωνίας- θα υπογράψει ένα μεγαλειώδες επώδυνο μνημόνιο -και καλά θα κάνει ξαναλέω-, για να σωθεί η χώρα από τα βράχια. Όχι, γιατί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από συνεπείς ευρωπαϊκές δυνάμεις, με ξεκάθαρους στόχους. Απλά η δύναμη των πραγμάτων μετά τις εκλογές τους έχει προσγειώσει αρκετά. Θυμηθείτε τι έλεγαν και τι υπόσχονταν προεκλογικά. Ακόμη βέβαια είναι λίγο μπερδεμένοι, γι αυτό και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Γιαυτό είναι και επικίνδυνοι, γιατί μπορεί να προκύψει “ατύχημα”, χωρίς κατά βάθος να το επιδιώκουν. Το πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ότι είναι πολυδιχασμένος. Έφτασαν στο παραπέντε της συμφωνίας πριν λίγες μέρες, αλλά μόλις είδαν ότι δημιουργείτο μεγάλο ρήγμα στις γραμμές του, αλλάζει το σχέδιο του τη τελευταία στιγμή και αδειάζει τους ευρωπαίους συνομιλητές του. Γι αυτό και κάθε τόσο ανατρέχει σε πρωτοβουλίες με μοναδικό σκοπό την ενοποίηση των δυνάμεών του. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και το δημοψήφισμα. Βασικά εξυπηρετεί τον ίδιο και όχι την υπόθεση μιας νέας συμφωνίας. Αυτή η αμφισημία των εξαγγελιών και πράξεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Πρωθυπουργού, μπορεί να αποτρέπουν προσωρινά την διάσπασή του, έχουν όμως ήδη δημιουργήσει πλήγμα στην αξιοπιστία του στο εκλογικό σώμα. Γιατί όταν έχεις απέναντι σου μια δύναμη που λέει κάτι αλλά δεν το εννοεί, ή εννοεί κάτι, αλλά δεν το λέει ανοικτά, τότε αρχίζεις και φοβάσαι, γιατί δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Παρόλα αυτά εκτιμώ –μπορεί να κάνω λάθος- ότι η σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εξάμηνες παλινωδίες της,  έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα, εκτός ευρώ, εκτός ΕΕ, εκτός Ευρώπης, έχει τελειώσει μαζί με τη χώρα και η ίδια. Είδανε ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Και αναζητεί τον πιο πρόσφορο τρόπο να τον σερβίρει πρώτα από όλα στο εσωτερικό του, ώστε να έχει τις λιγότερες απώλειες. Ανευθυνότητα ; Ναι, όταν όμως είσαι οπαδός του, “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”, αυτά είναι λεπτομέρειες.

Αποδείχθηκε –και κατάλαβαν σε ένα βαθμό - αυτούς τους έξι μήνες, ότι δεν υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις εκτός Ευρώπης. Ο Πούτιν και οι Κινέζοι ευχαρίστως να συνεργαστούν με την Ελλάδα, για να τους “ξεπουλήσουμε και τα ασημικά μας”, όπως έλεγε ο κος Τσίπρας προεκλογικά. Αλλά μόνο μια Ελλάδα εντός ΕΕ και ευρώ τους ενδιαφέρει. Τι δεν έχουν όμως και δεν προχώρησαν στη νέα συμφωνία ακόμη; Δεν έχουν τα πολιτικά κότσια να τα βάλλουν με τις συνιστώσες τους και τους συμμάχους τους, της δραχμής, του εθνικισμού, του ευρωσκεπτικισμού και του αντιευρωπαϊσμού ; Δεν έχουν τα πολιτικά κότσια να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τις ψεύτικες ελπίδες που μοίρασαν αφειδώς προεκλογικά, χωρίς αντίκρισμα ; Δεν έχουν τα πολιτικά κότσια να πουν στα στελέχη τους ότι ο διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς ήταν τραγικό λάθος ; Είδαν ότι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την πολιτική θύελλα που θα προκαλούσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μια συμφωνία ; Είδαν ότι έπρεπε να αναζητήσουν νέους συμμάχους στην Κυβέρνηση που θα σήμαινε αλλαγή πλεύσης όλης της Κυβερνητικής πολιτικής ; Ενδεχομένως. Ιδιαίτερα το τελευταίο δεν τους έρχεται καθόλου καλά. Μετά έξι μήνες μια Κυβέρνηση, για “πρώτη φορά αριστερά” να αλλάζει πλεύση και να εφαρμόζει “μνημονιακές” πολιτικές μαζί με “μνημονιακούς” εταίρους ;  Ίσως, αλλά όλα αυτά που κάνουν τις τελευταίες μέρες να είναι το τελευταίο μέρος ενός σχεδίου, να πείσουν το μεγαλύτερο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έπεσαν μαχόμενοι και υπερήφανοι, υπογράφοντας μια συμφωνία, “η οποία ασφαλώς δεν απηχεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι να κάνουμε, έπρεπε να υποχωρήσουμε μπροστά στο εθνικό συμφέρον”. Είδατε -θα λένε- εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Ακόμη και τους ΑΝΕΞΕΛ τους βλέπω να υπογράφουν μια νέα συμφωνία, ας έχει και 8,5 δις. ευρώ φορομπηχτικά μέτρα. Αρκεί να μην είναι η ενέργεια στο 23%, άντε και να διατηρηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Καλά για το ΕΚΑΣ δεν το συζητώ. Τόσο καλή συμφωνία λοιπόν! Που προέκυψε μετά την υπερήφανη και σκληρή μάχη του Πρωθυπουργού που έκανε τους ευρωπαίους να υποκύψουν. Στο τέλος πάμε και σε εθνικές εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά αυτοδύναμη πλειοψηφία, γιατί απέδειξε ότι ξέρει να διαπραγματεύεται σκληρά και να κερδίζει!

Επιμένω λοιπόν ακόμη, αν και έχω φοβηθεί με την ανευθυνότητα τους τις τελευταίες μέρες. Στο τέλος θα υπογράψουν συμφωνία.  Όταν κατέθεσε η Κυβέρνηση την πρόταση της στην τρόικα (πες τους θεσμούς), με φόρους 8 δις. ευρώ είδε ότι δεν πέρναγε στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Από την άλλη πλευρά οι εταίροι κατέθεσαν δική τους πρόταση φορολογικών μέτρων ύψους 8,5 δις. ευρώ στο πνεύμα των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες -λίγες- διαφορές.  Και ρωτάω (ρητορικά), είναι δυνατόν να τα σπάνε με τους ευρωπαίους για 500 εκ. ευρώ ; Είναι δυνατόν να τα σπάνε για το ΦΠΑ στην εστίαση ή για τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά ; Και μάλιστα με δεδομένη την διάθεση των ευρωπαίων για αναζήτηση μιας κοινής συμφωνίας. Μόνο ένας ανεγκέφαλος μπορεί να θεωρεί ότι τα 500 εκ. ευρώ μέτρα της διαφοράς των δύο προτάσεων αλλάζουν το χαρακτήρα της συμφωνίας. Δηλαδή στη μια περίπτωση είναι μνημόνιο και στην άλλη έντιμος συμβιβασμός ; Αφήστε το γεγονός ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, η διαδικασία, το ΝΑΙ και το ΟΧΙ μπερδεμένα ως αποτέλεσμα, αφού δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει σε περίπτωση του ΝΑΙ και τι σε περίπτωση του ΟΧΙ. Εξαγγέλθηκε ένα δημοψήφισμα και ο τρόπος εξαγγελίας του και διαμόρφωσης του ερωτήματος, αλλά κυρίως η ασάφεια εφαρμογής της όποιας απόφασης, φανερώνει ότι υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Όπως και όλες αυτές οι θεωρίες που αναπτύσσονται στα μέσα ενημέρωσης, για δήθεν “πόλεμο” (αν είχαμε πόλεμο θα είχε τελειώσει και ποιος θα ήταν ο βαριά ηττημένος δεν χρειάζεται να σας το πω), ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία θέλει την έξοδό μας από το ευρώ (αν ήθελαν Grexit θα το είχαν πετύχει ήδη), ότι το σχέδιο τους είναι να ρίξουν το Τσίπρα και τη Κυβέρνηση, (αν ισχύει αυτό τότε θα είχαν φροντίσει να τα είχαν βρει με το Σαμαρά πριν βγει ο Τσίπρας) και άλλες θεωρίες συνομωσίας που κυκλοφορούν. Οι εμπνευστές αυτών των θεωριών δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η Ευρώπη λειτουργεί με κανόνες. Αυτό που δεν είχαν καταλάβει οι Κυβερνώντες και μάλλον δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, όταν μας έλεγαν ότι οι Ευρωπαίοι θα πείθονταν με μια πολιτική διάλεξη του κου Βαρουφάκη, ή μια περιοδεία του κου Τσίπρα. Και οι κανόνες είναι απλοί και ξεκάθαροι. Όταν ζητάς δανεικά είσαι σε μειονεκτική θέση. Και αυτός που σε δανείζει σου θέτει όρους γιατί θέλει να πάρει τα λεφτά του πίσω. Γιατί και αυτοί απολογούνται στους δικούς τους λαούς, που ρωτάνε τους ηγέτες τους κάθε τόσο γιατί δανείζουν τους έλληνες.

Δεν με πείθουν λοιπόν όλα αυτά. Γι αυτό εκτιμώ ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει κάποια συμφωνία. Έστω μετά από τους “ηρωισμούς” και ίσως κάποια “θύματα”, που θα έχουμε στο τέλος.  Τουλάχιστον κάποια συμφωνία που θα αποτρέψει τον Αρμαγεδδώνα. 
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε δεν μένει άλλη επιλογή από την δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μετώπου όλων των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα δώσουν τη μάχη της Κυριακής με σύνθημα, ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο ευρώ, ΝΑΙ στο αύριο της χώρας.

29-6-2015
Κώστας Χαϊνάς