Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Πενία επιχειρημάτων τεχνάσματα κατεργάζεται

Ο κ. Αντωνίου τον οποίο δεν γνωρίζω, απάντησε στο προηγούμενο άρθρο μου, μέσα από την ιστοσελίδα της «Ευβοϊκής Γνώμης»,    
Θα προσπαθήσω στα πλαίσια μιας πολιτισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, να διευκρινίσω κάποια θέματα που έθεσε η απάντησή του, σε σχέση με τα ζητήματα του δικού μου σημειώματος.

Τρεις διευκρινίσεις :

  κ. Αντωνίου

1.      Το άρθρο που αναφέρεστε έχει τίτλο, «Ο κατακερματισμός και ο φατριασμός της ελληνικής κοινωνίας, απαιτούν άλλες λύσεις» και μπορείτε να το διαβάσετε στην διεύθυνση,

http://kostasxainas.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html και ποτέ δεν είχε τον τίτλο που του αποδίδετε. Ίσως παρασυρθήκατε από το τίτλο-σχόλιο που έκανε η εφημερίδα.

2.      Η θέση που εκφράζω στο σημείωμα αυτό, για την σύσταση Κυβέρνησης ευρύτατης πλειοψηφίας στην σημερινή συγκυρία, είναι μια δική μου άποψη και μην μπερδεύετε την ΔΗΜΑΡ και κανέναν άλλο. Ας μάθουμε να συζητάμε επιτέλους χωρίς ταμπέλες και προκαταλήψεις και κυρίως χωρίς ειρωνείες και χαρακτηρισμούς.

3.      Δεν ξέρω σε ποιο «ανάλογης ποιότητας» πόνημα μου αναφέρεστε και μάλιστα «αλήστου μνήμης» όπως λέτε, αναφορικά με την Κυπριακή «διάσωση». Αλλά κάποιο ενδιαφέρον θα είχε αφού σας έμεινε αλησμόνητο στο μνήμη σας. Πάντως θα σας παρακαλούσα να με ενημερώσετε και εμένα για το «πόνημα» αυτό, γιατί προσπαθώ να βρω σε ποιο ακριβώς αναφέρεστε και αδυνατώ να θυμηθώ.

 

Επί της ουσίας :

 

1.      Ναι, θεωρώ τιτάνιο το έργο του μετασχηματισμού του κράτους και της κοινωνίας μας σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό Κράτος. Διαφωνείτε ; Και αν διαφωνείτε εσείς τότε τι Κράτος προτείνετε ;

2.      Ναι, θεωρώ ότι ο χαρακτήρας και η οξύτητα των προβλημάτων της χώρας μας, επιβάλλει σήμερα μια μεγάλη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Ναι, εκτιμώ ότι οι αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν σήμερα, μπορούν να γίνουν, μόνο από μια ευρύτατη Κυβερνητική πλειοψηφία, με την υποχρεωτική συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον. Ναι, πιστεύω ότι αμιγώς Κυβέρνηση της δεξιάς, είτε της αριστεράς, δεν μπορεί να υπάρξει και να επιβιώσει, με δεδομένους τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Διαφωνείτε προφανώς. Αλλά αντί να ειρωνεύεστε πέστε μας ποια είναι η δική σας πρόταση.

3.      Ναι, γιατί τα αποτελέσματα των εκλογών, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις δεν θα μπορούν να δώσουν αυτοδύναμες Κυβερνήσεις της δεξιάς, είτε της αριστεράς, αλλά κυρίως γιατί οι επιχειρούμενες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο από μια Κυβέρνηση καθολικής υποστήριξης των δημοκρατικών δυνάμεων της ευρωπαϊκής προοπτικής. Διαφωνείτε προφανώς, αλλά μας εξηγείται σας παρακαλώ ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιους θα συγκροτήσει Κυβερνητική πλειοψηφία ;

4.      Ναι, γιατί στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα μας, καμιά δύναμη πλέον, δεν μπορεί να αρνείται την ανάληψη Κυβερνητικών ευθυνών. Καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορη για την πορεία της χώρας. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί για πολύ ακόμη να σφυρίζει αδιάφορος για τα προβλήματα της χώρας, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Διαφωνείτε προφανώς, αλλά κάντε τον κόπο να μας εξηγήσετε τι θα λέτε στο κόσμο που θα σας εμπιστευθεί και θα σας ζητά να αναλάβετε ευθύνες σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας ;

5.      Ναι, η παράδοση της αριστεράς σε όλες τις εκφράσεις της στην ανθρώπινη ιστορία έχει δείξει λαμπρά δείγματα συνεργασίας ακόμη και με δυνάμεις που διαφωνεί κάθετα ιδεολογικά και πολιτικά. Να σας θυμίσω ότι οι σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες, στην Ιταλία, στην Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες, οικοδομήθηκαν μετά τον πόλεμο, με την συμβολή της αριστεράς σε Κυβερνήσεις συνεργασίας με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, ακόμη και της δεξιάς παράταξης. Ίσως θυμάστε τη συνεργασία –έστω και ολιγόμηνη- σύμπασας της αριστεράς το 1989 με την «επάρατη» δεξιά, για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο εκείνη, εκτός βέβαια εάν υιοθετείτε την «αυριανική» εκδοχή του «βρώμικου 89». Διαφωνείτε ασφαλώς. Ειδικά σήμερα που φιλοξενείται στο ΣΥΡΙΖΑ, λαμπρούς εκπροσώπους της πιο «αυριανικής» και λαϊκίστικης περιόδου του ΠΑΣΟΚ. Δικαίωμά σας να διαφωνείτε και να θέλετε μια αριστερά που δεν θα θέλει να «λερώσει» τα χέρια της με τις ευθύνες της Κυβερνητικές εξουσίας. Όμως μια τέτοια ανεύθυνη αριστερά δεν έχει κανένα μέλλον.

6.      Ναι, θεωρώ και τον ΣΥΡΙΖΑ εντός του πραγματικού ευρωπαϊκού δημοκρατικού τόξου και όχι φαντασιακού όπως το αποκαλείτε. Γι αυτό και πιστεύω ότι όλες οι δυνάμεις που εντάσσονται στο τόξο αυτό, θα πρέπει να αναλάβουν από κοινού τις ευθύνες τους. Τους ενώνει η δημοκρατική ευρωπαϊκή προοπτική. Διαφωνείτε ; Εάν διαφωνείτε συγνώμη εάν σας προσέβαλα. Εσείς που εντάσσετε το ΣΥΡΙΖΑ;

7.      Μάλιστα, έχετε ιστορικά αποτιμήσει την περίοδο που διανύουμε και όσα γράφω στο άρθρο μου είναι «κατοχική προπαγάνδα». Πολύ βαρύγδουπη διαπίστωση. Σύμφωνα με τη συλλογιστική σας, κατοχική προπαγάνδα, άρα δηλαδή είμαστε υπό Γερμανική κατοχή ; Διευκρινίστε μας σας παρακαλώ αυτά τα σημεία για να μάθουμε καλύτερα τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση. Όχι τίποτα άλλο, γιατί εάν είναι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι εκτιμήσεις περί «Γερμανικής κατοχής», θα βρείτε πρόθυμους συμμάχους στα πρόσωπα του κου Καμμένου και του κου Μιχαλιολάκου, οι οποίοι πρωτοστατούν στον νυν υπέρ πάντων αγώνα ενάντια στην Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε δεν χρειάζεται να ψάχνετε για συμμάχους. Και ένα τελευταίο ερώτημα για την «κατοχή» εάν τελικά την υιοθετείτε. Πως συνάδει η εκτίμησή σας περί «κατοχής», με το πολιτικό σχέδιο που εγκρίνατε στο Συνέδριο σας, ότι θα επαναδιαπραγματευθείτε με τους εταίρους μας και συμμάχους μια άλλη δανειακή σύμβαση; Είναι δυνατόν να είμαστε μια χώρα υπό κατοχή όπως λέτε, και εσείς απλά να επιδιώκετε την βελτίωση της δανειακής σύμβασης της χώρας ;

8.      Ναι, ασφαλώς υπάρχει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, ασφαλώς υπάρχουν οι καπιταλιστές, οι τραπεζίτες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι βολεμένοι, οι συντεχνίες, οι κρατικοδίαιτοι, οι γραφειοκρατίες, οι μιζαδόροι, ο κρατικός και βολεμένος συνδικαλισμός. Όλοι αυτοί υπάρχουν, κανένας δεν αμφισβήτησε την ύπαρξή τους. Όμως η κρίση στη χώρα μας δεν ξέσπασε μετά το 2009. Ούτε επίσης τα προβλήματά μας αρχίζουν μετά την υπογραφή του μνημονίου. Η κρίση και τα προβλήματα της χώρας μας προϋπήρχαν. Το Κράτος μας ήταν ήδη χρεοκοπημένο. Μόνο το 2009 δανειστήκαμε 24 δις. ευρώ για να μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2007-8 επηρέασε όλες τις χώρες στον έναν ή στον άλλο βαθμό. Η χώρα μας όμως ήταν ανοχύρωτη. Ήταν ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους. Όχι κύριε, δεν υποτιμώ την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση της κρίσης. Όμως το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα με ευθύνες και της αριστεράς, είχε καταντήσει τη χώρα μας, οικονομικά και παραγωγικά έναν «φελλό». Βασικά αγαθά τα εισάγαμε. Ένας στους τρείς του ενεργού οικονομικά πληθυσμού, στα πλαίσια του πελατειακού συστήματος σιτίζονταν από το δημόσιο. Παραγωγικές μονάδες έκλειναν. Οι αγρότες μας έβαζαν φωτοβολταϊκά στα πιο παραγωγικά τους χωράφια. Ναι, η χώρα μας είχε και έχει ιδιαιτερότητα, όπως ιδιαιτερότητα είχαν και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία ακόμη, ο λεγόμενος νότος. Γιατί δεν εκφράστηκε η κρίση και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες του λεγόμενου βορά με τη μορφή που εκφράστηκε στην Ελλάδα; Γιατί προφανώς αυτές οι χώρες ήταν πιο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν μια κρίση σαν αυτή του 2007. Αυτές λοιπόν τις ιδιαιτερότητες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ως χώρα. Όσο κλείνουμε τα μάτια και αδιαφορούμε λέγοντας παραμύθια, ότι εμείς δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα και αρκεί να διορθώσουν κάποιοι άλλοι την πολιτική τους απέναντί μας (οι ευρωπαίοι, οι Γερμανοί, το ΔΝΤ δεν ξέρω εγώ ποιος άλλος), τόσο θα επιτείνονται τα αδιέξοδα και θα οξύνονται τα προβλήματα. Ναι κύριε, υπάρχουν εξωγενείς αιτίες (τις οποίες κάποιες δυνάμεις προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν στα πλαίσια της δημοκρατικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εσείς ;), αλλά πρωταρχικά υπάρχουν ενδογενείς αιτίες που επιτείνουν την κρίση στη χώρα μας. Αυτές τις ενδογενείς αιτίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όχι τα συμπτώματα της κρίσης. Δηλαδή να δουλέψουμε σκληρά, να παράγουμε με καινοτομία και εξωστρέφεια, να διορθώσουμε το Κράτος μας, να πολεμήσουμε τη γραφειοκρατία, να καθιερώσουμε την αξιοκρατία και την αξιολόγηση στο δημόσιο, να το κάνουμε δηλαδή ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό Κράτος. Διαφωνείτε ; Εξηγήστε μας λοιπόν τι θέλετε να κάνετε εσείς.

9.      Ναι, κύριε προτιμώ στην σημερινή πολιτική συγκυρία, να συμφωνώ με δυνάμεις σαν τον κ. Μάνο, παρά με κάποιους καταΚΑηΜΕΝΟΥΣ που λένε στον ελληνικό λαό ότι κάποιοι μας ψεκάζουν. Επίσης ας αφήσουμε να αναπαυθούν οι Μαρξ, Φρίντμαν, Χάγιεκ και άλλοι διανοητές και μην τους μπερδεύουμε στα δικά μας. Αυτοί είπαν όσα είχαν να πουν, όποιος θέλει καλό είναι να τους μελετά, ευαγγέλια όμως της απόλυτης αλήθειας σήμερα δεν χρειαζόμαστε.

10. Ναι κύριε, θεωρώ ότι υπάρχουν συνοδοιπόροι αυτής της προοπτικής που προτείνω και στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν φωνές του ρεαλισμού και της λογικής, όπως ο κος Δραγασάκης, ο κος Παπαδημούλης, ο κος  Σταθάκης και πολλοί άλλοι. Είμαι σίγουρος ότι όλες αυτές οι δυνάμεις στην κρίσιμη στιγμή θα συμπαραταχθούν με όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές, μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας για το καλό του λαού μας και της χώρας. Διαφωνείτε; Σεβαστή η διαφωνία σας. Εσείς θέλετε να παραμείνετε στα κάγκελα, δηλαδή στην συνεχή καταγγελία και στα μεγάλα λόγια, χωρίς να αναλαμβάνετε ευθύνες. Δικαίωμά σας.

 

Χαλκίδα 24-7-2013

Κώστας Χαϊνάς

 

Κανείς μας δεν είναι τέλειος !

Αγαπητέ κ. Αντωνίου, μετά το δεύτερο σημείωμα σας, http://www.egnomi.gr/article.php?id=40363&category_id=21, διαπίστωσα ότι ανήκουμε σε δύο πολύ διαφορετικές σχολές σκέψης. Οπότε σταματώ εδώ στη φάση αυτή. Ίσως μας δοθεί η δυνατότητα με κάποιον άλλο τρόπο ή με μια άλλη ευκαιρία να ανανεώσουμε το ραντεβού μας στο δημόσιο διάλογο. Συμπερασματικά όμως θα έλεγα τα εξής, τα οποία και εσείς υποστηρίξατε στο τελευταίο σας σημείωμα με άλλα λόγια – και συμφωνώ απόλυτα :

α) Ναι, υποστηρίζω ανεπιφύλακτα και σταθερά, χωρίς εκπτώσεις και ναι μεν αλλά, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, υποστηρίζω την δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης, δηλαδή μια αυριανή δημοκρατική ομοσπονδία της Ευρώπης, τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, και ως λύση και για την οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του χρέους της χώρας μας, αλλά και των άλλων σοβαρών ελλειμμάτων της σημερινής μορφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εσείς όπως μας εξηγήσατε διαφωνείτε. Προτιμάτε ίσως την ομορφιά της μοναξιάς και της εθνικής απομόνωσης της χώρας. Δικαίωμά σας, κανένας μας δεν είναι τέλειος!

β) Ναι, είμαι υποστηρικτής μιας υπεύθυνης αριστεράς η οποία δεν θα φοβάται να αναλάβει και Κυβερνητικές ευθύνες. Ακόμη αν χρειαστεί για το καλό της πατρίδας να συνεργασθεί ακόμη και με τους πολιτικούς της αντιπάλους. Εσείς τον λέτε Κυβερνητισμό. Προτιμάτε τη θέση της εσαεί αντιπολίτευσης, της άμυνας, της καταγγελίας, της άρνησης ανάληψης ευθύνης και της Κυβερνητικής συνεργασίας. Γιατί το μέλλον είναι στις Κυβερνήσεις συνεργασίας. Καταλαβαίνω, δεν είναι εύκολη δουλειά να καλείσαι να βγάλεις τα κάστανα από τη φωτιά, για αδιέξοδες πολιτικές που δεν είχες εσύ την κύρια ευθύνη. Όμως οι πολίτες εδώ θέλουν την αριστερά, στα δύσκολα…Εσείς διαφωνείτε. Δικαίωμά σας, κανένας μας δεν είναι κάτοχος της απόλυτης αλήθειας.

Ανταποκρινόμενος στην τελευταία σας πρόταση, πολύ ευχαρίστως να τα πούμε και από κοντά και με συνοδεία τσίπουρου…κάλεσε και παλιούς φίλους και περιμένω τηλέφωνο…τουλάχιστον θα περάσουμε καλά ακόμη και αν διαφωνήσουμε…



Κώστας Χαϊνάς
Χαλκίδα 31-7-2013