Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών στην Χαλκίδα για την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ

Στις εκλογές της Κυριακής, ο μεγάλος νικητής είναι η αποχή. (Στην Χαλκίδα έφτασε στο 42% και σε επίπεδο νέου Δήμου στο 38%). Το φαινόμενο αυτό της αυξανόμενης αποχής από εκλογές σε εκλογές, δείχνει την απογοήτευση των πολιτών στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα. Δείχνουν έμμεσα την αποδοκιμασία τους στο πολιτικό προσωπικό και στα κομματικά επιτελεία, τα οποία επεμβαίνουν στις τοπικές κοινωνίες μέσω των διαδικασιών των χρισμάτων, θέλοντας να ελέγξουν τους ψηφοφόρους και να τους υποχρεώσουν να αποδεχθούν τις επιλογές τους, βάζοντας τους ψεύτικα διλήμματα και έμμεσους εκβιασμούς. Όμως η απαξίωση αυτή αγκαλιάζει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, αφού οι πολίτες δεν διαβλέπουν από κάπου να εκπέμπεται μια αξιόπιστη και ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση που θα μπορούσε να εμπνεύσει. Ιδιαίτερα στον χώρο της αυτοδιοίκησης, το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων της αριστεράς, αντιγράφοντας τα κόμματα του δικομματισμού, κατέβασαν κομματικούς συνδυασμούς, με αποτέλεσμα απλά να αγωνίζονται να συγκεντρώσουν την κομματική τους επιρροή. Και αυτό γίνεται χρόνια τώρα, αλλά δυστυχώς είτε δεν θέλουν να παίρνουν τα μηνύματα της κοινωνίας, είτε τα ερμηνεύουν λάθος. Έτσι αντί να συμβάλλουν στην δημιουργία συνδυασμών που θα εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματά τους, εγκλωβίζονται στους τέσσερις κομματικούς τοίχους τους. Τα αποτελέσματα λοιπόν ήταν αναμενόμενα. Οι συνδυασμοί που υποστηρίχθηκαν από τα δύο κόμματα εξουσίας, δεν τους ψήφισε ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων τους, απέχοντας. Οι συνδυασμοί που υποστηρίχθηκαν από τα κόμματα της αριστεράς, συγκέντρωσαν απλά την κομματική τους επιρροή, με κάποια άνοδο των ψηφοδελτίων που υποστήριξε το ΚΚΕ. Άνοδος την οποία δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σήμερα εάν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, ή αποτελεί κάποια πιο «φωναχτή» επιλογή διαμαρτυρίας ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.
Στην πόλη μας τη Χαλκίδα είχαμε πέντε συνδυασμούς. Οι τέσσερις (4) συνδυασμοί δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία των τεσσάρων κομμάτων της Βουλής (ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ). Ο πέμπτος συνδυασμός η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ, δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει σε κινήματα και πρωτοβουλίες τα προηγούμενα χρόνια. Η δημιουργία της κίνησης πολιτών αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τα δεδομένα της πόλης. Το φαινόμενο των κινήσεων πολιτών που συγκρότησαν αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια στην βάση προγραμματικών αρχών και μέσα από ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, που εξέφραζαν τις τοπικές κοινωνίες, τα προβλήματα και τους ενεργούς πολίτες, είναι ένα νέο κοινωνικό πείραμα που δοκιμάστηκε στις τοπικές εκλογές. Τα αποτελέσματα των εκλογών δικαίωσαν σε μεγάλο βαθμό όσους πολίτες τις γνώρισαν και τις στήριξαν. Στην Χαλκίδα όχι μόνο γιατί κατάφερε να συγκροτήσει συνδυασμό και να εκπροσωπηθεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά κυρίως γιατί δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για συνέχεια και προοπτική. Γιατί η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ δεν αποτελεί ένα απλό εκλογικό σχήμα, αλλά φιλοδοξεί να είναι μια κίνηση πολιτών που θα επιδιώξει να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο των κινημάτων με το Δήμο, τη φωνή των πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο. Τον πόλο όπου θα μπορούν να εκφραστούν όλοι οι ενεργοί πολίτες για τα προβλήματα της πόλης, πέρα από τις ιδιαίτερες πολιτικές πεποιθήσεις του καθένα μας. Ο καθένας μας μπορεί να είναι σε ένα πολιτικό χώρο ή να είναι ανέντακτος. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να συναντηθούμε. Μέσα από την διαφορετικότητα επιδιώκουμε την σύνθεση και την υπέρβαση, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Γιαυτό καταφέραμε να εκφράσουμε ένα τμήμα της κοινωνίας της πόλης, χωρίς να βάζουν οι πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν ως προτεραιότητα κάποιο κομματικό στίγμα, αλλά τις θέσεις μας για τα προβλήματα, την αξιοσύνη των προσώπων, την αγωνιστικότητα και το ήθος. Στοιχεία τα οποία πρέπει να χαρακτηρίζουν τα κριτήρια για την συγκρότηση των συνδυασμών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μας στήριξαν πολιτικά η Δημοκρατική Αριστερά και οι Οικολόγοι – Πράσινοι. Και τα δύο αυτά κόμματα με διακριτικότητα, χωρίς παρεμβάσεις στην κίνησή μας, χωρίς να θέλουν να ηγεμονεύσουν ή να ελέγξουν τις διαδικασίες μας, κάλεσαν τα μέλη τους και τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν και να βοηθήσουν την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ. Η στάση αυτή τιμάει και τα δύο πολιτικά κόμματα και τα ευχαριστούμε. Κάποιοι βιάστηκαν να μας βάλουν ταμπέλα. Η ζωή όμως τους διαψεύδει. Η κίνηση πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ, έτσι όπως λειτούργησε μέχρι σήμερα, με αυτονομία και χωρίς εξαρτήσεις από κόμματα και συμφέροντα θα βαδίσει και στο μέλλον.
Καλούμε όλους τους πολίτες που θέλουν μια άλλη πορεία για τον τόπο μας, να σπάσουμε τις πολιτικές και ιδεολογικές περιχαρακώσεις που προσπαθούν να βάλουν στις κοινωνίες των πολιτών κάποιοι, να συναντηθούμε και μαζί να αγωνισθούμε για μια καλύτερη Χαλκίδα, για μια καλύτερη κοινωνία.


Χαλκίδα 10-11-2010
Κώστας Χαϊνάς