Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Μεσσαπία : Η επίσκεψη της Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. οι εξαγγελίες της και κάποια αποτίμηση

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου ήρθε στην Μεσσαπία της Εύβοιας η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Μπιρμπίλη και εξάγγειλε κάποια μέτρα για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή με την τοξική ρύπανση. Ασφαλώς και μόνο το γεγονός της επίσκεψης και η εξαγγελία κάποιων μέτρων αποτελεί σαφώς μια θετική εξέλιξη.
Κατ’αρχήν πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί παράγοντες του τοπικού συστήματος εξουσίας δεν ήθελαν αυτήν την επίσκεψη. Και πώς να την θέλουν βέβαια όταν λίγους μήνες πριν, διαβεβαίωναν τους κατοίκους της περιοχής ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το νερό και όσοι ισχυρίζονταν για το αντίθετο, δηλαδή οι ενεργοί πολίτες και οι σύλλογοι περιβάλλοντος έλεγαν ατεκμηρίωτες, αυθαίρετες και ανεύθυνες αναφορές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νομαρχίας Ευβοίας την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009.
(http://www.servitoros.gr/news/view.php/24016/ )
Να μην αναφέρουμε τον Δήμο Μεσσαπίων, ο οποίος απειλούσε τους πολίτες που μιλούσαν για το πρόβλημα του τοξινομένου νερού με εξώδικα!
Και όχι μόνο δεν την ήθελαν την επίσκεψη αυτή, αλλά και η απουσία τους ήταν πολύ ηχηρή. Ήρθε η Υπουργός στην Μεσσαπία για το πρόβλημα του νερού και Νομάρχης Ευβοίας και Δήμαρχος Μεσσαπίων δεν εμφανίσθηκαν πουθενά. Κάποιοι θλιβεροί εκπρόσωποί τους (αντινομάρχες, αντιδήμαρχοι και ένας Δήμαρχος γειτονικού Δήμου), προσπάθησαν να ψελλίσουν κάποια πράγματα, αλλά τι να πουν οι άνθρωποι όταν ανήκουν και αυτοί στο ίδιο σύστημα εξουσίας που εδώ και πάνω από τριάντα πέντε χρόνια είναι συνένοχοι για αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποκρύψουν. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι προτείνονται από τα κόμματα εξουσίας ως υποψήφιοι για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση!
Όσο αφορά την ουσία των εξαγγελιών :
(http://www.servitoros.gr/news/view.php/29892/)
Οι δεσμεύσεις για άμεση διάθεση καθαρού και υγιεινού νερού, η άμεση απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, η πρόληψη και αποκατάσταση της προκληθείσας περιβαλλοντικής ζημιάς, αποτελούν θετικές εξαγγελίες, αρκεί να υλοποιηθούν άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης το γεγονός ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παραδέχθηκε ότι ο βασικός ρυπαντής της περιοχής είναι η ΛΑΡΚΟ και εξάγγειλε συγκεκριμένα μέτρα, είναι μια θετική εξέλιξη, αφού το τοπικό σύστημα εξουσίας εδώ και χρόνια έχουν επιβάλλει ένα καθεστώς εκφοβισμού ακόμα και όταν κάποιος εκστομίσει το όνομα της ΛΑΡΚΟ!
Οι ενστάσεις μας και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες διατυπώσαμε και στην συνέλευση που έγινε με την συμμετοχή πολλών πολιτών ήταν οι εξής:
1. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Μεσσαπία αλλά ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, δηλαδή μια περιοχή 120.000 ανθρώπων, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος και έχουμε ήδη σημάδια εξάπλωσης της ρύπανσης.
2. Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, για την άμεση διακοπή της ρύπανσης και την εξυγίανση της περιοχής, αν θέλουμε να έχουν ζωή και προοπτική οι άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής όπως είναι η αγροτική μας παραγωγή η οποία σήμερα πλήττεται βαθύτατα.
3. Για την ΛΑΡΚΟ χρειάζεται να εφαρμοστεί ο νόμος άμεσα, ακόμη και να κλείσει μέχρι να μας αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί χωρίς να ρυπαίνει. Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν εφαρμόζει είτε δεν έχει επίκαιρες Μελέτες Περιβαλλοντικών Όρων, ουσιαστικά δηλαδή λειτουργεί χωρίς άδεια και μολύνει τη γη και τον υδροφόρο ορίζοντα με βαριά μέταλλα (Νικέλιο, Κάδμιο, Μόλυβδο κ.α.), πέρα από το γεγονός ότι συνεχίζει την απόθεση τόνων τοξικής σκουριάς στον Ευβοϊκό Κόλπο κατά παράβαση κάθε εθνικού και διεθνούς δικαίου. Και στην προοπτική να εξετασθεί και να μελετηθεί η τυχόν ασυμβατότητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας με τις άλλες δραστηριότητες στην περιοχή (αγροτική παραγωγή κ.λ.π.). Με άλλα λόγια να εξετάσουμε σοβαρά το γεγονός του κλεισίματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιοχή οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην περιβαλλοντική κατάρρευση και ερημοποίηση και μια επιστημονική έρευνα το τεκμηριώσει.
4. Δεν αναφέρθηκε καθόλου η διενέργεια επιστημονικής επιδημιολογικής μελέτης για την περιοχή και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό έλλειμμα των εξαγγελιών της υπουργού.
5. Τέλος προτείναμε εάν θέλουμε οι εξαγγελίες και τα όποια μέτρα να πιάσουν τόπο, να ανακηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ώστε να ενεργοποιηθούν οι ειδικές διαδικασίες που προβλέπονται και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις.

Ασφαλώς οι όποιες εξαγγελίες θα δοκιμασθούν στην πράξη. Οι πολίτες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ριζική διακοπή της ρύπανσης, για καθαρό και υγιεινό νερό για όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Εύβοιας.


Κώστας Χαϊνάς
Χαλκίδα 16-9-2010