Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ένα μικρό χρονογράφημα από τη διαμαρτυρία των πολιτών για τη ρύπανση της Κεντρικής Εύβοιας

Λοιπόν, δεν μπορείτε να καταλάβετε την αγωνία που είχαν οι περισσότεροι από τους κ.κ. εκπρόσωπους μας στο ελληνικό κοινοβούλιο και της λοιπής τοπικής μας εξουσίας, για το πρόβλημα της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας! Το έβλεπες στα μάτια τους ρε παιδί μου. Είχαν μια αγωνία που δεν περιγράφεται με λόγια. Το έβλεπες σε όλη τη διάρκεια που ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα τους περιέγραφε την κατάσταση με το Πισσώνα, το εξασθενές χρώμιο, τα βαρέα μέταλλα και άλλα θλιβερά. Ήταν τόσο μεγάλη η προσοχή τους προς τον ομιλητή που είναι σίγουρο ότι εάν τους ρωτούσες στο τέλος τι είπε, μπορεί να σου έλεγαν για το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός! Κάποιος μου σιγοψιθύρισε μια στιγμή. Μην τους παρεξηγείς. Οι άνθρωποι περνάνε ένα δράμα. Ξέρεις τι είναι να σε βάζουν να διαλέξεις ποιο μισθό θα παίρνουν ανάμεσα σ’αυτό που παίρνουν από την υπηρεσία τους και σ’αυτόν που παίρνουν ως αιρετοί. Είναι να τους λυπάσαι !!!
Ύστερα νη μην ξεχνάμε ότι όπως είπε και ο πρόεδρος της σύσκεψης, το θέμα το εξαντλήσαμε στο προηγούμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Κοίτα ρε παιδί μου το θέμα το εξαντλήσανε τόσο πολύ που έχει σταματήσει η ρύπανση ως δια μαγείας. Γιατί ξέρεις όταν το εξαντλείς το θέμα, ε, σταματάνε αυτόματα τα πτηνοτροφεία και τα σφαγεία να ρίχνουν τα απόβλητα στο Μεσσάπιο και στον Λήλαντα, η ΛΑΡΚΟ κόβει με το μαχαίρι το ρίξιμο της σκουριάς στον Ευβοϊκό και τα μεταφερόμενα τοξικά απόβλητα εάν δεν εξαφανίζονται τα σκεπάζουμε με τους εκσκαφείς της ΛΑΡΚΟ και πλέον εξαφανίζονται. Ναι ρε παιδί μου γιαυτό σου λέω λοιπόν. Το θέμα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο το έχει εξαντλήσει πλέον. Τι έρχεστε λοιπόν και μας ζαλίζετε και εσείς οι περιβαντολόγοι με τη ρύπανση των νερών και άλλα στενάχωρα. Δεν μας αφήνετε στην αιώνια ησυχία μας και στην δυστυχία μας της περικοπής του 2ου μισθού; Αμάν πια δεν τρώγεστε. Δεν βαρεθήκατε να έρχεστε κάθε λίγο και λιγάκι στο νομαρχιακό συμβούλιο και να μας ταράζετε την ησυχία μας ; Σας είπαμε, το εξαντλήσαμε το θέμα !!! Τελεία και παύλα.
Μια κυρία που κάποιος μου είπε ότι μας εκπροσωπεί στο ελληνικό κοινοβούλιο μάλιστα, τα ήξερε τα θέματα τόσο καλά, που μπαίνοντας στην αίθουσα είπε με στόμφο δέκα Καρδιναλίων, «σιγά που περιμέναμε εσάς να μας ενημερώσετε» !!! Κάτι μου θύμιζε η κυρία αυτή. Α, ναι ήταν η κυρία που είχε έρθει στο Αλιβέρι τη μέρα της δενδροφύτευσης, στην έκταση της ΔΕΗ που προοριζόταν να γίνει το εργοστάσιο λιθάνθρακα, με μαύρη λουστρινάτη μπότα. Όχι ρε παιδί μου, δεν είχε έρθει για τη δενδροφύτευση ! Για να συμπαρασταθεί στη Δήμαρχο του Αλιβερίου που είχε στενοχωρηθεί τόσο πολύ, βλέποντας πάνω από 500 κατοίκους της περιοχής να έχουν κατέβει στην δενδροφύτευση του οικοπέδου.
Και κάτι άλλο μου θύμιζε αυτή η κυρία που τα ήξερε όλα όπως μας είπε. Ναι, ναι μου ψιθυρίζει κάποιος άλλος φίλος, είναι η κυρία εκπρόσωπος στο ελληνικό κοινοβούλιο, που προώθησε την αναφορά του ΚΤΕΛ για επιδότηση της ολοκλήρωσης του παράνομου εκτρώματος που έφτιαξαν στην είσοδο της Χαλκίδας!!! Λέω και εγώ που την θυμάμαι. Αυτή η κυρία τα ξέρει τόσο καλά τα θέματα του περιβάλλοντος ρε παιδί μου, που τα παίζει στα δακτυλα!!!
Και όταν κάποιος άλλος της φώναξε, καλά κα βουλευτής αφού τα ξέρετε τόσο καλά τα θέματα, τι κάνατε μέχρι σήμερα ; Πες μας τι έχετε κάνει για το θέμα της ρύπανσης του Πισσώνα, τι για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου, τι για το θέμα των τοξικών λιμνών της ΛΑΡΚΟ, τι για το θέμα της μόλυνσης του Ευβοϊκού Κόλπου. Μην την είδατε, μην την απαντήσατε την κα βουλευτή. Όπως λέμε λαϊκά την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια.
Κάπως έτσι ήταν κάποια παραλειπόμενα από τη σύσκεψη της νομαρχίας με τους φορείς του νομού και της παρέμβασης της Επιτροπής Αγώνα κατά της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας.
Και για να μην αδικήσουμε κάποιους, Ναι υπήρξαν και βουλευτές και δήμαρχοι που μας πλησίασαν, μας ενεθάρρυναν, μας είπαν ότι όλοι μαζί θα κάνουμε τη διαφορά.
Δεν ξέρω ρε παιδί μου τι παθαίνουν κάποιοι εκπρόσωποί μας όταν βλέπουν μια κινητοποίηση πολιτών. Τους βλέπεις, ξυνίζουν τα μούτρα τους, με ένα τρόπο… Πάλι αυτοί, τους βλέπεις να λένε από μέσα τους. Αυτοί οι ενοχλητικοί πολίτες τέλος πάντων δεν υποφέρονται. Τι μας κουβαλιούνται κάθε τόσο και λιγάκι στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια. Άντε ρε παιδί μου να δείτε κανένα ριάλιτι, κανένα DVD τύπου Τζούλιας, κανένα αγώνα. Τι μας μαζεύεστε κάθε τόσο στα συμβούλια και μας βάζετε αυτές τις ανυπόφορες ερωτήσεις, τι κάναμε για το ένα, τι κάναμε για το άλλο, τι κάναμε για το τρίτο. Καλά, δεν πάτε στην παραλία να πιείτε κανένα καφέ ; Αφήστε εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας. Αφού σας λέμε, όλα τα θέματα τα εξαντλούμε μέχρις εσχάτων, δηλαδή μέχρι να σας πεθάνουμε !!!



Κώστας Χαϊνάς
Χαλκίδα 23-3-2010